top of page

Louis de Funes

1914-1983

Louis de Funès werd op 31 juli 1914 geboren in Courbevoie. Kort na zijn geboorte zijn zijn ouders, beide Spaanse, geëmigreerd naar Frankrijk. Hij heeft een broer en een zus die op relatief jonge leeftijd zijn overleden.


In zijn jeugd interesseerde Louis de Funès zich het meeste voor jazz muziek en vanaf 1936 ging hij in een aantal bars optreden als jazzpianist. Dit bracht hem veel succes en de bareigenaren bestempelde hem later als een groot entertainer. In dat jaar trouwde hij voor de eerste keer met een dochter van een bareigenaar maar dit huwelijk hield niet lang stand. Enkele jaren later trouwde hij met Jeanne Barthélemy, gravin van Maupassant, en nam intrek in het kasteel Clermont in Cellier.
Van het piano spelen kon Louis de Funès niet rondkomen en daarom begon hij te figureren in films. Vervolgens is hij het cabaret ingegaan. In 1952 speelde hij in Le Journal de Jules Renard. Hier leerde hij Robert Derie kennen, die een rol op maat voor hem schreef in "Ah! les belles bacchantes". Dit werd een groot succes en een grote carrière begon. Hij speelde in veel theaterproducties en later begon hij ook in films te spelen. In 1959 speelde hij in "Oscar" waardoor hij echte grote bekendheid verwierf. Zijn internationale doorbraak volgde in 1964 toen Gerard Oury hem de hoofdrol gaf voor "Gendarme de Saint-Tropez". Vele films volgde in die tijd die stuk voor stuk een groot succes werden.


In 1975 kreeg Louis de Funès een ernstige hartkwaal wat het definitieve einde leek voor zijn carrière. Maar door de producent Christian Fechner, die een groot vertrouwen in de Funès had, speelde na deze tijd nog enkele films.


Op 27 januari 1983 overleed Louis de Funès in Nantes aan de gevolgen van een hartaanval.

bottom of page