Sur la Route de Rabbi Jacob (deel 2) - Les Deux Magots

Restaurant en ontvoering in Restaurant Les Deux Magots

In de film Rabbi Jacob is de bekende ontvoeringsscène opgenomen in restaurant Les Deux Magots. De scène is geïnspireerd door de ontvoering van de Marokkaanse politicus Mehdi Ben Barka die voor Brasserie Lipp aan de Boulevard St-Germain in Parijs in 1965 ontvoerd werd en waar tot op de dag van vandaag nogsteeds niet bekend is waar hij is gebleven. Ëén van de vier mannen die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze ontvoering is Hosni Benslimane, de chef van de Marokkaanse gendarmerie. Vandaar dat de personage in de film de naam Mohammed Larbi Slimane kreeg, gespeeld door Claude Giraud.


Het restaurant Les Deux Magots, gelegen aan het Place Saint-Germain des Prés, is een bekende plek in Parijs, die in het verleden ook werd bezocht door kunstenaars waaronder Picasso. Het interieur van het restaurant is vandaag de dag nog in dezelfde staat als in de film, wat je onder andere kunt terugzien aan de rode zitbanken met gouden stalen bovenrand. Voor 360 graden blik in het restaurant klik hier.


Hieronder enkele foto's van vandaag de dag en uit de film.

Turbulente start bij release van de film in 1973

De film Les Aventures de Rabbi Jacob kreeg een omstreden start doordat twee weken voor de release de Jom Kipoeroorlog in Israël begon. Volgens sommigen was de film antisemitisch, volgens anderen juist anti-arabisch. De vrouw van de man die verantwoordelijk was voor de publiciteit rond de film ging zelfs zover dat ze een vliegtuig op de lijn Parijs-Nice kaapte en dreigde te laten neerstorten als de film uitgebracht zou worden. Bij de bestorming van het vliegtuig door speciale troepen kwam ze om het leven. Alle commotie leidde er in elk geval toe dat meer dan zeven miljoen mensen de film in de filmzalen gingen zien. In 1975 werd de film genomineerd voor een Golden Globe in de categorie Beste buitenlandse film.

Ook nu nog is de film een van de populairdere films van acteur Louis de Funès. Regisseur en schrijver van de film is Gérard Oury, ook verantwoordelijk voor eerdere Louis de Funès films als La Grande Vadrouille, La folie des grandeurs en Le Corniaud. Eind 2008 werd de film in een musical omgetoverd.
Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square