top of page

Openluchtvoorstelling 'Le petit baigneur' als voorproefje Filmfestival


Van 8 t/m 16 september 2017 wordt het 11e filmfestival van Oostende gehouden. De master van het filmfestival dit jaar, Wim Opbrouck, heeft ervoor gekozen om een de film Le petit baigneur van Louis de Funes in de openlucht op het doek te vertonen.

Wim kiest voor zijn Master Selectie “Anti-War films”, maar in een zeer brede zin van het woord. Hij wil hiermee het huidige protest discours publiekelijk begrijpbaar en tastbaar maken.

“Het angstige vermoeden dringt zich op dat het einde der tijden nabij is. Ze zeggen dat de wereld in brand staat. Check. Dat het niet goed gaat met de menselijke soort. Check. Dat we als lemmingen naar de afgrond lopen. Check. Maar brandt de wereld al niet sinds de dag dat de mens erop rondloopt? Wij zijn blijkbaar van nature niet geneigd de vrede te bewaren, dat is een spijtige vaststelling. De geschiedenis herhaalt zich onder onze ogen terwijl wij ziende slaapwandelen.

Het is in die overtuiging en het geloof in een naïeve vredesgedachte dat ik als Master kies voor de anti-oorlogsfilm. Films die het geweld aanklagen, de dictatuur, het racisme, het extremisme, het fanatisme, en alle andere foute -ismen. Film zal de wereld niet redden, maar het kan de wereld die het tot onderwerp heeft wel veranderen, al was het maar voor even, voor de duur van die ene film, op die ene avond in die donkere bioscoopzaal. Daarom als een daad van pacifistische verzet, deze keuze.”

Als tegengif voor de horror van de oorlog wil Wim graag een paar films selecteren die met humor het geweld counteren. Humor als antidotum voor dictators of extremisten van welke kwalijke soort ook.

“The Great Dictator van Chaplin is actueler dan ooit. Dr Strangelove was nooit zo dichtbij als nu. Ik herken me in die films. Ze sterken me in mijn geloof dat alles nog niet naar de “wuppe” is. Dat er liefde is, warmte, medemenselijkheid, solidariteit. Cineasten die zich tegen het geweld keren, aan hen wil ik hulde brengen. Humor is als kunstvorm onverwoestbaar, dat heeft de geschiedenis ons ook geleerd. Altijd weer zal de nar opstaan en de machthebber belachelijk maken, de kroon ontbloten.”

Daarom tonen we in de “openlucht”, Le petit Baigneur, een film van Louis De Funès uit 1968. “Bekijk hem als een fabel van Lafontaine. Scherpe maatschappijkritiek om je een breuk mee te lachen. Het is hoge cinematografische kunst. Wie dóór de lach kijkt, kijkt in zijn eigen kleinmenselijke spiegel. Ik vind Louis De Funès een van de geniaalste filmmakers ooit.”

Omdat FFO niet enkel het publiek naar de film wil brengen, maar ook de film naar het publiek, wordt deze laatste film niet tijdens het festival vertoond, maar in openlucht in het Leopoldpark van Oostende.

Begin augustus zorgen we voor een gezellige, Franse sfeer met hapjes en drankjes en is iedereen welkom om in het Leopoldpark gratis te komen genieten van de film!

Deze speciale openlucht-vertoning van “Le Petit Baigneur” zal het perfecte voorproevertje zijn voor Filmfestival Oostende.


bron:

http://www.filmfestivaloostende.be/master/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page